Eigen zaak starten? Wees bewust van de randzaken

De Kamer van Koophandel heeft het er maar druk mee. Ieder jaar worden er weer nieuwe bedrijven ingeschreven. Mensen die hun baan zijn kwijt geraakt en langere tijd op zoek waren naar nieuw werk. Of jonge honden die heel wat van plan zijn met hun uit de kluiten gegroeide hobby naast hun studie. Het zijn allemaal voorbeelden van startende ondernemingen die zeker kans van slagen hebben. Wel is het zo dat het grote deel na een jaar al weer opgedoekt kan worden. Maar wie doorzet zal overwinnen is een waarheid die hierop van toepassing is. Heb je ook deze ambitie? Lees dan verder.

Plan van aanpak

Voordat besloten wordt om een bedrijf te starten moet al helemaal duidelijk zijn wat de doelstellingen zijn en hoe deze bereikt dienen te gaan worden. Wie geen kaas heeft gegeten van het beheren van een onderneming kan beter eerst een korte cursus of thuisstudie bedrijfsbeheer volgen bij een van de afstandsonderwijsinstellingen. Daar wordt alvast de basiskennis die broodnodig is gedoceerd. Want verstand van zaken dient een ondernemer in spé natuurlijk wel te hebben. Anders is beginnen zinloos.

Prioriteiten stellen

Is de keuze eenmaal gemaakt om een eigen onderneming te starten en is het KvK-nummer in het bezit dan gaat het echte werk beginnen. Er kan nu niet meer half werk geleverd worden en een inzet van 100% is vereist. Er dienen keuzes gemaakt te worden en vaak zullen de voorheen leuke zaken op een tweede plan moeten komen te staan. Hobby’s worden beperkt en voor de familie is wat minder tijd over dan normaal. Maar wie succesvol wil worden moet wel kiezen. De start is immers belangrijk, een goede basis moet gelegd worden.

De lijn door trekken

Het eerste jaar is voor startende bedrijven het allerbelangrijkst. Komt men hier ongeschonden doorheen dan is een langer bestaan verzekerd. Nu is het zaak om de bekendheid te vergroten en door te groeien. Hoe sterker de naam wordt, des te meer tegenslagen kunnen er in de toekomst worden opgevangen. Het zal immers niet altijd allemaal vlekkeloos gaan, Daar moet een startend ondernemer op bedacht zijn.

Voorkom stress

Het is altijd goed wanneer de zaken voortvarend gaan en er steeds meer omzet gegenereerd kan worden. Vaak worden de werkweken ook voller en worden er meer uren gewerkt. Belangrijk is dat er ook aan de eigen gezondheid gedacht blijft worden. Een ondernemer met euro-tekens in de ogen en een fysieke gesteldheid van niets zal zichzelf op den duur flink in de vingers snijden.